dimecres, 17 de gener del 2007

Petites notícies

Les cartes de la Gran Guerra escrites pel palamosí Frederic Pujulà i vallès, un dels pocs testimonis catalans del conflicte de 1914.
Edicions de 1984 ha recuperat En el repòs de la trinxera, un recull de cartes mai no enviades de l'escriptor palamosí, periodista, dramaturg i pioner en la difusió de l'esperantisme a Catalunya, a través de les quals rememora l'experiència al front durant la I Guerra Mundial, abomina el militarisme i exposa amb cruesa el soldat reduït a carnassa.
Podeu ampliar la notícia a Vilaweb.
-
Desallotjament. El propassat 18 de gener la policia va desallotjar el local que la CNT de Premià tenia com a seu i a on es desenvolupaven diverses activitats socials com ara: assessoria laboral, assemblees, conferències, cursos d'esperanto i excursionisme. Totes les activitats han estat suspeses fins que es trovi una solució.
-
Procés de pau a Euskadi. Els catalans que ho vulguin poden adherir-se a una campanya per donar suport al procés de pau. Es pot fer a títol individual o bé col·lectiu si representeu una entitat o grup. Els interessats podeu visitar la pàgina Sí al procés i també veure una entrevista de Vicenç Partal a Arnaldo Otegi.

dimarts, 16 de gener del 2007

Properament

Apagada ecològica. De França ens arriba una iniciativa molt interessant, es tracta de que el dia 1 de febrer, de les 19:55 h. a les 20 h., apaguem totes les llums durant 5 minuts per donar una mica d'aire al planeta. Una petita acció que pot tenir una inmensa repercussió a nivell global i demostrar que els ciutadans tenim quelcom a dir davant l'abús dels poderosos i la incompetència dels polítics. Més informació: en castellà i en francès
-
La pau al món i la independència de Catalunya. Conferència el proper diumenge 4 de febrer 2007, a 2/4 d'una, a la sala d'actes del Castell medieval de Santa Coloma de Queralt.
L'acte serà a càrrec de Juli Gutiérrez Deulofeu i Jordi Salat Orteu, autors del llibres "Alexandre Deulofeu. La matemàica de la Història" i "Les quatre columnes catalanes".

Farà la presentació Jordi Solé i Camardons, professor, sociolingüista, membre del Consell de Redacció de la Revista "Escola Catalana" autor de llibres com "Les set tribus de la nació catalana" i "Les paraules del futur"
-
L'esperanto a la Barcelona antiga. Del 8 al 21 de febrer, al Centre Cívic Guinardó (Av. Mare de Déu de Montserrat 134-140 hi haurà una exposició sota el títol L'esperanto a la Barcelona antiga. La inauguració tindrà lloc el dijous 8 de febrer a les 20 h. Pocs minuts deprés es farà una conferència amb el títol L'anglès i l'esperanto a càrrec de Martí Guerrero i Cots
Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 14 h. i de 16 a 21 h.
-
Konversaciaj Rondoj. El segón dilluns de cada més, el Centre d'Esperanto de Sabadell organitza una tertúlia per practicar l'esperanto. La cita és habitualment a les 20 h. a la mateixa seu, al carrer Papa Pius XI 130 - 08208 Sabadell.
-
Le Punk a Barcelona. La banda madrilenya Le Punk actua el proper 8 de febrer a la sala Apolo de Barcelona i el dia 9 a Sant Joan Despí. Visiteu la seva web mentre gaudiu d'una mostra de la seva música.
-
Cants corals. Per als curiosos i amants de la música religiosa: el cor Verda Stelo actuarà el proper diumenge 4 de febrer a les 10:30 h. a l'esglèsia San Francisco el Grande de Madrid. L'acte serà retransmès pel canal 2 de RTVE. Una de les peces, l'Ave Maria, serà cantada en esperanto. Un altre cor interessant és el brasiler Bel Canto. Veieu-ne una mostra presentada al teatre principal de Santos (Brasil) l'any 2001.

diumenge, 14 de gener del 2007


Lo collectiu d'organizacion de la manifestacion per la lenga , lo 17 de març de 2007 a Besièrs, vos convida a manifestar vòstra adesion e vòstre sosten a la crida « Anem! Òc! Per la lenga occitana! ». Que siaguetz una associacion locala, un organisme cultural, una revista, un grop d'animacion, un rodelet, ... podètz far saber vòstra volontat de veire espelir una politica en favor de la lenga nòstra. Publicarem los sostens recebuts de totas las regions sul site del collectiu.
Lo collectiu « Anem! Òc! »
-
Gaèlic a Irlanda? Un programa de la televisió irlandesa en gaèlic posa en questió la propaganda estatal sobre la salut de la llengua pròpia del país. Podeu veure el video-reportatge a través de la pàgina: http://www.tg4.tv/ , clicant a l'esquerra allà on diu "Siamsaíocht" i després "No Béarla" (el reportatge és bàsicament en gaèlic amb subtítols en anglès).

dijous, 4 de gener del 2007

Calendari d'esdeveniments


Sota el nom de KEJ/VEJ s'aglutina actualment el jovent esperantista dels Països Catalans. Entre les seves tasques es troben les d'organitzar trobades, representar els catalans en esdeveniments esperantistes internacionals, col·laborar amb les activitats de l'Associació Catalana d'Esperanto i l'edició d'un calendari a disposició d'entitats i grups d'arreu del món: la Monda Kalendaro.
-
Brasilers a Barcelona. Varen passar per aquí en Lucas (Rio de Janeiro) i l'Ana (Salvador de Bahia), en representació de les joventuts esperantistes de Brazil. En Lucas té preparada una xerrada sobre les religiaj bariloj (barreres religioses) que farà a diversos llocs d'Europa encara per determinar. A Barcelona varem trobar-nos amb ell per saber coses del seu país i la seva música. La cita ve ser al bar Badlands, carrer Praga 3, el propassat dissabte 13 a les 21 h.
-
Una altra visita, provinent d'Occitània, va ser la de l'esperantista Robert Pontnau a la nostra ciutat del 10 al 13 de gener. Robert és estudiant de català i va poder posar en pràctica els seus coneixements durant aquests dies.
-
Llibres catalans a internet. Més de 300.000 llibres de biblioteques de Catalunya es penjaran a internet. Les institucions han arribat a un acord amb Google perquè digitalitzi els seus fons (notícia de Vilaweb/El Punt)
-
El Laptop, un portàtil solidari. Aviat sortirà al mercat un portàtil amb una oferta sorprenent: pagues 2 i t'emportes 1! LLegeix més aquí per saber com pots ajudar a nens sense recursos i que la teva butxaca no noti l'esforç.
-
Le Monde Diplomatique és una publicació informativa en paper i també accessible a través d'internet. La capçalera de l'últim número analitza la crisi actual de la premsa escrita. LMD s'edita a 26 països i existeixen versions en 14 llengües, entre elles el català i l'esperanto.