dilluns, 26 de febrer de 2007

Participa-hi

1 de Març-Dia de mòbils caiguts!!». Aquest missatge és el que circula per Internet animant als milions d´usuaris espanyols a que no realitzin trucades o envïin missatges el primer de març com forma de protesta davant la pujada de tarifes dels operadors mòbils que començarà a principis de març. Es pretén que els operadors reflexionin sobre les seves noves "tarifes abusives". (Notícia del Diari de Girona)

dijous, 22 de febrer de 2007

Cites

Somàlia i la guerra global. El Centre de Treball i Documentació (CTD) convoca a un acte sobre Somàlia i la guerra global. Hi haurà com a convidat en Alejandro Pozo, analista i investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau. La cita és el dimecres 28 de febrer a les 19:30 h. a la seu de les Federacions Catalanes d'ONG's (antiga casa del món), carrer Tàpies 1-3, Barcelona.
-
Xerrada sobre el Mètode Grinberg. Demostració per mares i pares: Si jo paro, ell/a també.
A càrrec de Carlos Carcaré, entrenador autoritzat de El Mètode Grinberg. Una situació quotidiana que es repeteix: el mateix escenari, els mateixos actors i les mateixes rèpliques. Els rols estan establerts i sembla que ningú pugui canviar-los. El meu fill/a fa alguna cosa i reacciono de la mateixa manera. Sempre o quasi sempre. La situació es fa insostenible i de vegades em desborda i llavors exploto i dic o faig alguna cosa de la que me’n penedeixo més tard. Amb el temps s’estableix la rutina, la decepció... Lo que no tinc a les meves mans és la possibilitat de no reaccionar automàticament, la possibilitat de no tensar-me, o de no deixar de respirar, o de tornar-me massa pacient, o massa impacient, o massa comprensiu, o massa tolerant... Mitjançant les eines de El Mètode Grinberg, pots aprendre a controlar les teves reaccions automàtiques i adaptar-te a la situació de la millor manera possible. Si tu no dones la rèplica, ell/a no pot continuar. (notícia de La Malla)
Dia:27/02/2007, a les 19:00 h. Lloc: Biblioteca Jaume Fuster a Pl. Lesseps 20-22 BCN. Preu: Gratuit.
-
Per Occitània. Us recordem la notícia que varem publicar el més passat: Lo collectiu d'organizacion de la manifestacion per la lenga , lo 17 de març de 2007 a Besièrs, vos convida a manifestar vòstra adesion e vòstre sosten a la crida « Anem! Òc! Per la lenga occitana! ». Que siaguetz una associacion locala, un organisme cultural, una revista, un grop d'animacion, un rodelet, ... podètz far saber vòstra volontat de veire espelir una politica en favor de la lenga nòstra. Publicarem los sostens recebuts de totas las regions sul site del collectiu.
Lo collectiu « Anem! Òc! »

dimecres, 21 de febrer de 2007

Sabies que...

Dia internacional de la llengua materna
Cada 21 de febrer la Unesco celebra el dia internacional de la llengua materna per promoure la diversitat lingüística. La data recorda els estudiants morts el 1952 en defensa del bangla, llengua dels bengalís. Més de la meitat de les sis mil llengües del món són en perill d'extinció. Contrariàment al que es pensa, llengua materna no es refereix a la llengua de la mare, sinó a les llengües minoritzades, tal com informa aquest vídeo.
Fa poques setmanes l'Ajuntament de Barcelona va rebutjar una proposta del PP d'adherir-se a la diada perquè els grups van creure que els populars volien aprofitar l'avinentesa per a dividir a través de la llengua. (notícia de Vilaweb)
-
Servei Català d'Informació Televisada. A Catalunya els esperantistes han aconseguit des de fa un temps, tenir presència televisiva a internet mitjançant una iniciativa anomenada KIS-TV. Aquest espai permet als esperantistes estrangers conèixer la realitat del nostre país i , en sentit invers, permet als catalans rebre informació audiovisual sobre esdeveniments relacionats amb l'esperanto.
-
Art contemporani. A Barcelona és possible trobar espais on es cultiven les diferents branques de l'art contemporani i on es contempla participar en iniciatives solidàries. Un d'aquest reductes és El Niu . Almogàvers, 208 . Metro Llacuna (L-4) :: bus 6, 40, 42, 92, 141, B25 :: tramvia Pere IV (LíniaT4 - Trambesòs).
-
Traductores Sin Fronteras. Aquesta és una iniciativa d'un grup de professionals de la traducció i l'interpretació. Ofereixen el seu treball gratuitament o a baix cost a ONG's i altres entitats que realitzen tasques d'ajut humanitari. Per més informació cliqueu aquí.

diumenge, 11 de febrer de 2007

Participa-hi

Taula rodona. Amb motiu de la presentació del llibre Identitats. Convivència o conflicte? dels autors: Quim Gibert, Salvador Cardús, Ferran Sáez, Lluís Garcia i Sevilla, Rafael Castelló, Gemma Sanginés i Ferran Suay, hi haurà una taula rodona en la que hi participaran Àngel Velasco (filòleg de la UV), Salvador Cardús (pofessor de la UAB) i Ferran Sàez (filòsof, professor de la URL). La presentació serà a càrrec d'Agustí Colomines (director d'UNESCOcat).
L'acte l'organitza l'Ateneu Barcelonès i tindrà lloc el dia 20 de febrer a les 19:30 h., al carrer Canuda 6 de Barcelona. El llibre el publica l'editorial Afers.
-
Posada al dia. Per als que ja tingueu una petita base o hagueu fet mai algun curset d'esperanto, encara que sigui a nivell molt baix, ha començat el curs de continuació a Barcelona. Lloc: Amics de la Unesco de Barcelona, C/ Mallorca 207 principal (Metro Diagonal, FGC Provença, busos 20, 43, 44, 54, 58, 64, 66, 67, 68, 7 i 17).
Horari: de 19.00 h a 21.00 h. Durada: tots els dimarts del 20 de febrer al 27 de març.

dilluns, 5 de febrer de 2007

Amb l'esperanto obrint pas

Els catalans que vulguin aprofitar els seus coneixements d'esperanto tenen moltes cites enguany. Aquí us anirem fent una relació de les més properes i interessants, també trovables mitjançant www.esperanto.cat :

- Espanya. Del 9 a l'11 de març a Madrid HEJS (Hispana Esperanto-Junulara Societo/Societat de Joves Esperantistes Espanyols) munten una trobada anomenada IRO http://www.esperanto.es/iro2007/

- Italia. Del 5 al 10 d'abril IJF (Internacia Junulara Festivalo/Festival Internacional de Joves)en algun lloc prop de Venècia.http://iej.esperanto.it/iej/ijf/2007/

- Catalunya. Del 4 al 6 de maig la Printempa Renkontiĝo/Trobada de Primavera de KEJ (Kataluna Esperanto-Junularo/Joves esperantistes Catalans) a Vallgorguina.

- Andalusia. Del 5 al 8 de juliol els andalusos i els espanyols fan el seu congrés junts a Palos de la Frontera.http://www.esperanto-andalucia.org/esperanto/index.php .

-País Valencià. Del 10 al 15 de juliol. LA 1a SPR (Senprograma Renkontiĝo/Trobada Lliure de Programa). A Callosa de'n Sarrià (La Marina Baixa).

-Catalunya. Del 29 de setembre al 6 d'octubre tindrà lloc a Tossa de Mar la 15a Internacia Esperanto-Semajno/15ena Setmana Internacional d'Esperanto: http://personales.ya.com/semajno/

S'ha de veure...

Una web molt completa amb recursos sobre llengua
Omniglot és una pàgina molt interessant que fascinarà els afeccionats a les llengües i a la lingüística. Conté molta informació sobre alfabets i sistemes d'escriptura que es fan servir actualment, però també de sistemes que ja no es fan servir o d'inventats aquests últims temps. A més a més, inclou trucs per a aprendre llengües, una botiga de llibres, frases útils en unes quantes llengües i un recull de recursos relacionats amb la llengua força interessant.
La pàgina explica que hi ha prop de cent cinquanta sistemes d'escriptura i en descriu una bona colla; parla també de grafies complexes, com la del xinès i dels jeroglífics egipcis, i de sistemes alternatius, com el Braille, el Morse, i els sistemes usats en llibres i música.
Més recursos interessants que la pàgina ens ofereix: com educar infants bilingües, articles relacionats amb la llengua i un bloc amb comentaris sobre llengua. (notícia de Vilaweb)
-
Vols iniciar una campanya?. Si necessites recollir signatures a través d'internet per reivindicar, protestar o demanar alguna cosa hi ha un espai web que t'ho facilita: www.firmasonline.com.
-
Amb gust de rock. En una època on predomina tot allò que és efímer i superficial, encara queden nuclis de resistència. Fent realitat aquella llegenda que diu que ells vells rockeros mai moren, el bar musical Badlands aguanta. Són els últims mohicans, no et perdis un indret únic, el plaer musical d'un lloc amb història i amb històries.
-
Hi ha vida més enllà de Microsoft. Tot i que el 90% dels ordinadors de tot el món funcionen amb Windows, potser encara hi ha gent que es pregunta: hi ha vida més enllà de Microsoft? Per donar-hi resposta, així com per resoldre dubtes sobre el codi lliure, l'any 2006 va néixer el projecte GetGNULinux, que ara presenta la seva versió en català. El web explica de forma sintètica què és Linux, els avantatges d'aquest sistema operatiu respecte a Windows i, en cas de decidir-s'hi, com fer la migració. El projecte ja disposa, a més de la catalana, versions en anglès, francès i castellà. (notícia publicada a La Malla)
-
Zine Pobre. Cada diumenge a les 8 del vespre, documental de producció independent i soparet. Lloc: CSO Miles de Viviendas Passeig Joan de Borbó 11 Barceloneta L4. Més informació l'ha trobareu a Miles de Viviendas.