dimecres, 25 d’abril del 2007

Memòria històrica

Els fets de maig de 1937. La Fundació Andreu Nin organitza un parell de jornades de reflexió i discussió:
-Dijous 26 d'abril, 11 h. Projecció de la pel·lícula Tierra y Libertad, de ken Loach
12:30 h. Xerrada debat: "El Poum i la revolució" amb Andy Durgan (assessor de la pel·lícula) i Wilebaldo Solano (secretari general deles joventuts del Poum al 1936).
-Divendres 27 d'abril, 11 h. Projecció del documental Operació Nikolai, de Dolors Genovés
12:30 h. Xerrada debat: "els fets de maig del 37" amb Pepe Gutiérrez (historiador) i Wilebaldo Solano.
Lloc: Sala Gran del 4rt pis de la Facultat de Geografia i Història de la UB.

dissabte, 21 d’abril del 2007

Diversitat cultural

Els Nostres Barris. Neix a Collblanc-La Torrassa (l'Hospitalet) la revista Els Nostres Barris, publicació eminentment local i feta, en la seva totalitat i en tot el seu procés, per veïns i veïnes del barri, des dels seus sabers i les seves mirades. L'objectiu és intervenir sobre el propi territori on es viu. La revista està dedicada a tots els veïns i veïnes lluitadores de la Torrassa llibertària. Podeu aconseguir-la en format pdf a www.joves.org o demanar-la a jisharrels@xarxa-omnia.org.
-
El català, llengua comuna. Aprofitant la Diada de Sant Jordi, la Plataforma per la Llengua ha donat a conèixer un manifest que, signat per diferents col·lectius i entitats representatives dels immigrants, advoca per l'utilització del català com a llengua d'acollida i d'integració. Una iniciativa encaminada a afavorir la cohesió social dins la societat catalana, on es parlen ja més de 200 llengües.

dijous, 19 d’abril del 2007

Exposicions i inauguracions

Poesia a Girona. La Fundació d'Art Valvi de Girona presenta, a partir del 23 d'abril i fins el 16 de maig, part de l'obra poètica de l'escriptor nordcatalà Joan Pere Sunyer, dividida en tres temes: "Poemes tridimensionals", "Auca de l'arbre" i "Fotografies instantànies". Adreça: Gran via Jaume I, 42 bis, Girona - 972 22 65 27 - fundacio@valvi.com
-
Urueña, Vila del Llibre. Aquest bell poble castellà de 180 habitants que conserva les seves muralles medievals, es va convertir el passat 15 de març en un referent internacional per als amants dels llibres, amb l'obertura de nou llibreries i un espai per a la lectura i l'escriptura. Una iniciativa que compte amb precedents a 26 pobles arreu del món. Podeu ampliar informació sobre Urueña aquí i sobre les viles del llibre aquí.
-
Diccionari català. Una eina útil per aquells que necessitin consultar paraules del català és la segona edició del DIEC (Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans). Podeu trobar aquesta i altres informacions interessants a la seva web.

dimecres, 18 d’abril del 2007

Llibres per Sant Jordi

Un Llibre de Jordi Creus. Un homenatge a les dones antifranquistes a través de sis vides molt impactants. Totes tenen en comú la seva pròpia lluita contra la dictadura. Podeu veure la presentació que en fa l'autor en un video incorporat al Youtube.
-
La revelación. Leo Bassi, el clown-bufó i un dels artistes més provocadors de l'escena internacional ha anunciat que treurà a la venda per Sant Jordi el llibre que explica la seva darrera obra: La revelación. És molt interessant també donar un cop d'ull a la seva pàgina web, on es pot trobar informació diversa. Encara teniu la possibilitat de veure'l actuar diumenge 22 d'abril al Teatre Joventut de l'Hospitalet. Més informació a Atrapalo.

dilluns, 16 d’abril del 2007

Ecologia

Festa de la Terra. Els de Sant Pere de Vilamajor munten la seva primera Festa de la Terra, els dies 26, 27 i 28 d'abril, als Espais de la Rectoria. Organitza: Pau i Convivència. Adreça de contacte: pau_convivencia@mailcat.org
-
Un llaç verd. El 22 de abril se celebra el Dia de la Terra. Amb aquest motiu proposen a la gent lluir un llaç verd per cridar l'atenció dels ciutadans, dels medis de comunicació i de tots aquells que decideixen sobre l'ús de l'energia i la urgència de passar a l'acció. El Canvi Climàtic és un assumpte que ha de pesar en el debat polític. Podeu ampliar informació (en anglès) a les pàgines dels promotors: Climate Org

Esperanto als Països Catalans

Esperanto a Sitges. Fa pocs dies s’ha posat en marxa un nou grup per a la difusió de l’esperanto, concretament a Sitges. Inicialment faran trobades cada primer dilluns de mes al vespre, 20 a 22 h. Podeu obtenir més informació escribint a : Esperanto.Sitges@PucksGrove.com
-
Esperanto a Borriana. El Casal Jove d'aquesta població acollirà, el dia 25 d'abril, de 18 h. a 20 h., un curs bàsic de la llengua internacional, organitzat per l'Associació d'Esperanto de Castelló.
-
Esperanto a Vallgorguina. La Joventut Catalana d'Esperanto organitza allà les IV Jornades de Primavera, del 4 al 6 de maig, per donar a conèixer la llengua a través de diferents activitats: curset, excursió, xerrades, música, tallers, venda de llibres, etc. Trobareu més informació a les pàgines de l'Associació Catalana d'Esperanto.
-
Esperanto a Terrassa. La Biblioteca Central de Terrassa organitza una exposició de llibres d'esperanto -del seu fons patrimonial- a la Masia Freixa, dins dels actes de la Fira Modernista de Terrassa, els dies 5 i 6 de maig.
-
Esperanto a Granollers. Es preveu per al proper 10 de maig, una xerrada per informar sobre l'esperanto. L'acte es farà a la seu d'Anònims, al carrer Ricomà 57 de Granollers, a les 19 h.

dijous, 12 d’abril del 2007

Campanyes

Campanya 2007. L'estat francès entra en el darrer tram de la campanya presidencial 2007. La interpretació de l'article de la Constitució que fa del francès " la langue de la République " prohibeix un ús normal de les altres llengües del territori dit republicà. Aquesta interpretació restrictiva viola la igualtat dels ciutadans, però també texts i convencions internacionals signats per l'estat. L'existència de les nostres llengües se troba amenaçada. Per a evitar una mort programada protestem i demanem mesures als candidats. Llegiu-ne més a CatNord.
-
Deixeu lliure la Núria Pòrtulas!. La malpensada llei antiterrorista va atrapant gent de forma arbitrària per autojustificar-se. Podeu participar en la campanya per l'alliberament d'aquesta jove gironina aquí.

dimecres, 11 d’abril del 2007

Curiositats

Els misteriosos Agotes ... Hi ha documents del segle XIII que parlen dels Agotes, una gent que habitava el Pirineu navarrès i que era discriminada sistemàticament ja que se'ls considerava portadors de malalties infeccioses. Es va arribar a considerar la paraula agote com un insult. Els seus orígens no són clars però se'ls relaciona amb pobles germànics donada la similitud "agote-got". Les seves característiques ètniques i culturals s'anaren diluïnt fins a perdre's en començar el segle XX. Podeu trobar més informació a la viquipèdia i aquí.
-
Un idioma musical. El Solresol va ser creat a mitjans del segle IX per un professor de música francès anomenat François Sudre. Alguns ho consideren la llengua més bonica i perfecta creada mai. Consistia en set síl·labes, les notes de l’escala musical, a partir de les quals es podia configurar un vocabulari de fins a 11.732 paraules. Aquestes paraules es podien dir, cantar i, fins i tot, tocar amb instruments musicals. Podeu trobar informació (en anglès) a les pàgines de la Athanasius Kircher Society i (en castellà) a la viquipèdia.

dimarts, 10 d’abril del 2007

Els llibres de BEK

El hambre en el mundo explicada a mi hijo. Autor: Jean Ziegler. Editor: Muchnik Editores, 2.000. Aquesta obra rebat els falsos arguments que els països rics, motors de l'economia mundial, utilitzen com a excusa per deixar morir de fam trenta milions de persones cada any.
Del llibre se'n va fer també un documental.
-
La aznaridad. Autor: Manuel Vázquez Montalbán. Editor: Mondadori, 2.003. Amb el subtítol Por el imperio hacia Dios o por dios hacia el imperio, és la crònica d'un regnat del que encara avui estem patint les seqüeles.
-
El viaje a la felicidad. Autor: Eduard Punset. Editor: Ediciones Destino, 2.005. La recerca de la felicitat és un objectiu recent del ser humà, aquest llibre ens proporciona algunes claus científiques per apropar-nos-hi. Els interessats poden visitar el blog del científic i escriptor.

dimarts, 3 d’abril del 2007

Petites notícies

Parròquia rebel. El cardenal Rouco Varela ha decidit que la manera en la qual s'atén als feligresos a Entrevies, a l'esglèsia de San Carlos Borromeo, no és l'adequada i que és millor que tot plegat passi a mans de Càritas i es facin els serveis litúrgics com Deu mana (el seu Deu, es clar). Els parroquians però, reunits en assemblea, s'oposen a l'estroncament d'un projecte social profundament cristià que fa anys que dura i del que se senten orgullosos. Podeu llegir el seu manifest a les pàgines de la parròquia.
-
Esperanto. Hi haurà dues xerrades informatives i una tertúlia:

La primera el dimarts 17 d'abril a les 19 h. a la Universitat de Barcelona, Campus Mundet, Ed. Migdia, 4a Planta Pg. Vall d'Hebron 171.

La segona el dimarts 24 d'abril a les 13 h. a la mateixa Universitat, Ed. Josep Carner, sala 0.2 Pg. Universitat. Organitza: Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Els que dominin la llengua tenen l'oportunitat de participar d'una tertúlia en esperanto organitzada per KAE (Kultura Asocio Esperantista). El proper 22 d'abril, a la seu del grup Aŭroro de La Formiga Martinenca, c. Mallorca 580 de Barcelona, a les 11 h. amb el tema de debat: el jovent. Per més informació podeu contactar a : luis_serrano@mixmail.com
-
6a Festa de la Diversitat del 13 al 21 d'abril. Us recordem que dins d'aquesta festa que tindrà lloc a Sabadell, hi haurà la possibilitat de fer un Curs intensiu d'esperanto. Div. 13, Dis. 14, Diu. 15 d'abril. Al Centre d'Esperanto Sabadell, Papa Pius XI, 130. Encara sou a temps d'apuntar-vos-hi, per correu electronic: e.collignon@stel.net o trucant al 93 727 27 58.
-
La realitat d'un somni. A Perpinyà (El Rosselló), el dia 18 es farà la presentació del llibre La realitat d'un somni. La Bressola: Trenta anys d'escoles catalanes a la Catalunya Nord.
Organitzat per La Bressola, hi intervindran els autors, Jaume Queralt, Enric Larreula, i Felip Hammel. Més informació.
Lloc: Avinguda de Gran Bretanya, núm.3 - Perpinyà. Data i hora: Dimecres 18 d'abril a 2/4 de 7 del vespre.
-
Sant Jordi, 23 d'abril. Com tothom sap, és el dia en que llibreters i venedors de roses surten al carrer. Aquells que vulguin tenir un contacte directe amb l'esperanto podran aprofitar l'avinentesa, ja que hi haurà parades, tant a la Rambla (Barcelona) com als Jardins de la Caixa (Sabadell). En el cas de Barcelona l'any passat es localitzava a l'alçada de la Plaça Reial. Us indicarem l'ubicació d'enguany així que sigui possible.

Ressenyes

Homebody Kabul. Quan el teatre es concebeix com una cosa més enllà d'un passatemps cal rescatar-lo de l'oblit. Homebody Kabul, no fa gaire va ser representat a Madrid. Es tracta d'una obra que intenta aproximar-nos a un poble, l'afganès, a través de la mirada d'un autor jueu compromès. Mentres esperem l'oportunitat de que algún dia es representi al nostre país, us recomano una mirada a les seves pàgines web, que ens ajuden a entendre una mica més l'Afganistan. Per anar-hi cliqueu aquí.
-
Vocabulari islandès. Per als que tingueu previst un viatge a Islàndia o simplement tingueu curiositat per la llengua que allà s'hi parla, us en podeu fer una primera idea fullejant a la xarxa el vocabulari islandès-català (encara en construcció).
-
Aprendre llengües. Un altre lloc web interessant és Language Guide, on s'ofereixen recursos sonors integrats i gratuïts per aprendre idiomes. És un projecte portat per voluntaris i sense ànim de lucre.