dimarts, 22 de maig de 2007

Xerrades i festes

Presentació del llibre: Contra l'imperialisme lingüístic/A favor de la linguodiversitat
amb Pere Comellas, el proper dissabte 26 de maig a les 18'30 h. Ho organitza:
Trobades anònimes de crítica social i política. Lloc: Anònims, al c. Ricomà 57 Granollers Tel. 93 860 07 89
-
La Rosa de Foc fa 5 anys! El popular ateneu de la plaça de la Virreina de Gràcia (Barcelona) celebra el seu 5è aniversari el proper 16 de juny amb moltes activitats:
Mercat d'intercanvi, animació infantil, contacontes, dinar popular, taller de reciclatge, cantautors, monóleg amb Platera, danses orientals, Reggae Night Reunion, Batucada Brincadeira, sopar i sorpreses. Tot des de les 10 del matí a les 10 de la nit.

dilluns, 21 de maig de 2007

Racó de l'esperanto

Entrevista (en italià) a Ranieri Clerici. El president de la Federació Italiana d'Esperanto aprofita el programa de la RAI italiana "Dieci Minuti" per fer una presentació de l'esperanto i una explicació de la seva utilitat i justificació en el món actual, on es plantejen diversos models d'ordre lingüístic. Vegeu-ne el video aquí.
-
Xerrada en esperanto. Els interessats en posar en pràctica l'idioma tenen una cita el proper 3 de juny a Castelldefels, al Centre Cultural Frederic Mompou, Plaça Joan XXIII, de les 11 h. a les 13 h. Lloc on es passarà la pel·lícula La bubo (el marrec), de Charles Chaplin.
-
Senderisme a l'Ariege. Els que vulguin també podran practicar l'esperanto a l'altra banda dels Pirineus, al petit poble d'Arrout (60 habitants), potser l'únic de França on el batlle parla esperanto. Una comunitat establerta allà, la Sunkompanio, us convida el cap de setmana 9 i 10 de juny a conèixer el seu entorn natural i cultural. Si algú està interessat pot demanar més informació a: contact@la-maraude.fr

Curiositats

Per a catalanòfils. Hi ha un lloc web on es pot trobar informació sobre productes "Made in Catalonia" com ara la cervesa Cap d'Ona, el whisky Jaume I, el Licor Càtar o el vi 11 de Setembre. Per a seguir tafanejant podeu clicar aquí.
-
Sobre els aimares i la seva llengua. Sabieu que sota el concepte "aimara" s'aglutina una dotzena de grups ètnics, cadascun d'ells amb costums i dialectes sovint força diferenciats? Podeu trobar molta informació interessant sobre el tema si visiteu el seu lloc a la viquipèdia (en català) i a les pàgines de Lenguas del Mundo (en castellà).

Comunicats

CAMPANYA DE SOLIDARITAT AMB JOSEP PÀMIES . El 13 de setembre de 2003, Assemblea Pagesa de Catalunya juntament amb Ecologistes en Acció d’Aragó van dur a terme una protesta davant la proliferació de camps d’experimentació transgènica a les nostres terres. De la mà de la majoria absoluta del PP, l’estat espanyol s’estava convertint en el principal laboratori transgènic d’Europa, mentre la major part dels pobles europeus vivien intensos processos de debat, moratòries i, fins i tot referèndums.
Per una terra lliure de transgènics: www.assembleapagesa.cat
-
L'ONU declara 2008 l'Any Internacional de les Llengües
Donarà visibilitat a les més de 6000 llengües d'arreu del planeta.
A la sessió plenària del 16 de maig, l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha decidit declarar el 2008 Any Internacional de les Llengües. Aquest any servirà, afirma el text, per promoure la unitat en la diversitat de llengües. L'Assemblea fa, a més, una crida als estats i al Secretariat perquè treballin per la conservació i la defensa de les llengües del món i demana al Secretariat que designi un coordinador per al multilingüisme. Més informació aquí.
-
Jornades mundials contra el G8. Els alterglobalitzadors de tot l'estat estan convocats a unes jornades d'accions contra la forma actual del capitalisme. Es tocaran temes com agroecologia, migracions, antimilitarisme, antiracisme i convivència, etc. Tot això tindrà lloc a Madrid (paral·lelament amb altres ciutats del món) entre el 3 i el 9 de juny. Amplieu la informació aquí.

dijous, 10 de maig de 2007

Memòria històrica

Quico Sabater. Entre els lluitadors antifranquistes que es van convertir en llegenda, destaca la figura de'n Francesc Sabater i Llopart "Quico" (L'Hospitalet 1913-Sant Celoni 1960).
Combatent llibertari entre els anys 1936-39, s'exilià a França fins el 1943, quan tornà clandestinamet a Barcelona per integrar-se en la guerrilla urbana. La seva figura va inspirar la pel·lícula de Fred Zinneman "Behold a pale horse" traduida a l'espanyol com "Y llegó el dia de la venganza"(1964). Podeu llegir més sobre ell aquí.
-
Activistes anarco-sindicalistes estan creant un fons virtual de documentació força interessant. Algunes de les imatges que s'hi poden trobar en aquest fons són relacionades amb la lluita antifranquista al nostre país, paga la pena fer-hi un cop d'ull. Pitxeu aquí.

dimecres, 9 de maig de 2007

Els llibres de BEK

El clan del oso cavernario. Autor: Jean M. Auel. Editorial: El Pais/novela historica, 2005. Les vivències d'una nena cromanyò dins una tribu de neandertals.
-
Escupiré sobre vuestra tumba. Autor: Boris Vian. Editorial: Circulo de lectores, 1989. Una novel·la trangressora i un manifest antirracista.
-
La caverna. Autor: José Saramago. Editorial: Alfaguara, 2000. "...todos los dias se extinguen espécies animales y vegetales, todos los dias hay profesiones que se tornan inútiles, idiomas que dejan de tener personas que los hablen, tradiciones que pierden sentido, sentimientos que se convierten en sus contrarios."

Xerrades

La matemàtica de la història. El proper dijous dia 24 de maig del 2007, a les 19 hores trenta minuts, a la sala polivalent de l'Hotel d'Entitats de Gràcia, carrer Providència, 42 (BCN), hi haurà una conferència a càrrec d'en Juli Gutiérrez Deulofeu, titulada «Vida i obra d'Alexandre Deulofeu. La Matemàtica de la Història», convocada per l'IPECC (Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana), entitat dirigida per Enric Garriga Trullols. Es tracta d'una exposició de la teoria cíclica de les civilitzacions i dels imperis defensada per Alexandre Deulofeu i Torres (1903-1978) i de la seva demostració de l'origen català de l'art romànic, art iniciador, segons ell, del segon cicle de la civilització europea occidental.

Cal okupar-se

10 anys d'okupació i autogestió.El Centre Social Autogestionat Can Vies, situat al Carrer Jocs Florals (Barcelona), celebrarà del 4 al 13 de maig els seus deu anys d'okupació. Paradoxalment la mateixa setmana farà un any que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), de titularitat pública, va imposar una demanda contra Can Vies per tal d'enderrocar l'edifici i fer-hi una promoció de pisos de luxe al costat de la nova estació de Mercat Nou. Podeu sol·licitar més informació a comunicacio@monverd.net
-
Salem Zenia. L'autor algerià de cultura amazic, Salem Zenia, s'ha convertit en el primer 'Escriptor Refugiat'. Es tracta d'un programa impulsat pel PEN Català, que acull escriptors amenaçats, perseguits o amb risc de ser empresonats d'arreu del món. Zenia és en el punt de mira del fonamentalisme islàmic per defensar la laïcitat de l'estat. L'any 1998 va fundar el diari Racines/Iz'uran, en francès i amazic, una iniciativa que reivindica el reconeixement i el suporta a la llengua i la cultura amazic. Podeu seguir la notícia a Vilaweb.

dilluns, 7 de maig de 2007

Curiositats

El silbo gomero. Llengua xiulada de les Canàries, és una curiosa forma de comunicació que té els seus paral·lelismes a llocs tan distants com el Nepal, Mèxic o el Pirineu francès. Podeu escoltar-ne una mostra aquí.
-
Saps quanta natura consumeixes? Des de les pàgines de Earthday pots esbrinar-ho. Han creat una calculadora que mesura l'impacte ambiental del teu estil de vida.
-
L'ixcateca està agonitzant. Amb prou feines ja pot dir "tami" ("bon dia"). Es mor. L'ixcateca és una llengua que es mor amb els últims quatre vells que el parlen, en una vall perduda de l'àrida i màgica muntanya de l'estat mexicà d'Oaxaca. "Quan una llengua mor, una part del món nomenable des- apareix i això és terrible", plora Miguel León-Portilla, el gran expert en idiomes indígenes d'Amèrica. Informació apereguda a El Periódico, pitxeu aquí per continuar la lectura).

dimecres, 2 de maig de 2007

Novetats

Ambista. O Limaco Edizions ha creat una revista virtual per recollir i promoure tot allò que fa referència al patrimoni cultural aragonès, tal com ho exposa en la seva presentació:
" Nuestra publicazión tratará sobre arquiteutura y patrimonio, folclore y tradizions y literatura y luenga aragonesa, ixa gran esconoxida y xublidada que encara tien prou presenzia en a nuestra redolada y que ha dixau asabelas trazas en a nuestra forma cutiana de charrar y de sentir a bida."
Podeu consultar-la aquí.