dimarts, 31 de juliol de 2007

MAT... banyuts i apallissats

Després de la gran apagada històrica patida per Barcelona ara venen els polítics i empresaris afins per vendren's la seva moto, el seu MAT. Ecologistes de Catalunya i altres plataformes ciutadanes ens aclareixen que la MAT no és la solució sinó el problema. Les grans concentracions, en aquest cas d'energia, fan que la gravetat dels incidents afecti a un major nombre de persones, concentracions que serveixen perquè uns quants directius obtinguin beneficis multimilionaris, menyspreant a clients i usuaris. Més informació aquí i també a la web sobre el tema MAT.

divendres, 27 de juliol de 2007

Memòries de la guerra

Us en vam parlar. A Behold a pale horse en Gregori Peck recrea la vida de Quico Sabater, el lluitador antifranquista. Avui us tornem a passar l'enllaç per poder veure la pel·lícula (en anglès) però en el lloc web d'avui hi trobareu molta més informació afegida. només cal que cliqueu aquí.

dimecres, 25 de juliol de 2007

Llengües poc conegudes

Coneixieu el vènet? La zona del Vèneto i Venècia Giulia, al nord d'Itàlia, és el lloc d'origen d'aquesta llengua. Algunes de les seves variants es parlen a indrets tan allunyats com la costa Dàlmata de Croàcia, a Chipilo (Mèxic) i a Brasil, la zona de Rio Grande do Sul i de Santa Caterina. A aquest últim país es va editar un diccionari de l'idioma, allà anomenat talian (o veneto brasileiro), malgrat que no descendeix de l'italià. Segons consta a la viquipèdia s'apropa més al català perquè ambdós provenen del gal·lo-iberic. En aquest link us podeu baixar un diccionari de la llengua.

diumenge, 22 de juliol de 2007

El Jueves segrestat

Alguns potser encara no coneixen (deuen ser pocs, hores d'ara) la revista El Jueves, darrerament judicialment segrestada per la publicació d'un acudit en la portada. Sembla ser que en aquest país és més sagrada la Casa Reial que el mateix Mahoma.
En solidaritat amb els seus editors i col·laboradors, us transcric la informació històrica i actual que apareix a la viquipèdia:

Va néixer el 1977, i des de llavors ha sortit a la venda totes les setmanes. Actualment té 72 o 80 pàgines, amb unes vint pàgines que parlen de l'actualitat política, econòmica o social, sempre en to humorístic i en forma de historieta, i la resta són còmics setmanals. Cada tres mesos s'edita un extra d'entre 104 i 120 pàgines sobre un tema determinat: la monarquia, les religions, els videojocs, o alguna notícia molt important relativa a aquests o altres temes. La revista ja ha superat els 1500 números. El símbol de la revista és un bufó, que apareix des del principi en les seves portades.
Critica la monarquia espanyola, els partits polítics, la religió, la premsa rosa i la societat en general. Se li sol atribuir ideologia d'esquerres, tot i que la revista no es defineix políticament.
Entre altres polèmiques, la revista va publicar com portada d'un número (el 1299, d'abril de 2002) una caricatura d'Ariel Sharon amb trets porquins i amb una esvàstica nazi; Shimon Peres, ministre israelià d'exteriors, la va posar com a exemple del suposat sentiment antiisraelià a Europa. Els dibuixants de la revista es riuen d'això "perquè gràcies a Peres la revista va tenir publicitat gratis a televisió".
El 20 de juliol del 2007, el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo ordenà el segrest del número setmanal de la publicació a causa del dibuix de la portada en què sortien el príncep Felip i la princesa Letícia en posicions sexuals explícites [1][2].

dissabte, 21 de juliol de 2007

Els ciberalumnes d'Ariño

Les Aulas Autosuficientes d'Ariño. A un poble de Terol de 900 habitants, Ariño, ha arribat el futur en forma de "tablet pc", una mena de quadern-ordinador personal per a cada un dels alumnes de l'escola local. Les múltiples possibilitats del tablet pc el converteixen en un segon professor que subministra tota mena d'informació i estímuls per a l'aprenentatge.
En el video que podeu veure aquí, es parla del seu potencial especialment útil per a tot el món rural.
Dins del nostre país les noves tecnologies també ha entrat amb força al sistema educatiu, vegeu-ne uns exemples aquí.

divendres, 20 de juliol de 2007

Platges no tèxtils

L'estiu és temps de platja. Alguns de vosaltres potser ja teniu el costum d'aprofitar l'estiu per aconseguir un morè integral però per aquell que encara no, i que vulguin iniciar-se, el Club Català de Naturisme facilita informació, entre d'altres coses, sobre on trobar platges nudistes arreu del nostre país. Cliqueu aquí.

dimarts, 17 de juliol de 2007

Un bloc d'idees

The life of Nadock. La fantasia es sólo un preludio de la realidad... Aquesta sentencia és la presentació d'un bloc d'aparença jove i d'idees renovadores i un xic revolucionaries. Hi podràs trobar referències a Automatix, GetDeb, Ubuntu, Debian i altres temes candents. Si sou persones inquietes i inconformistes, no dubteu a fer-hi una visita: The life of Nadock.

dilluns, 16 de juliol de 2007

Més enllà del guiri

Coneixes Servas?. Servas és una organització internacional al servei de la intercomprensió entre cultures. Es tracta d'una xarxa de més de 18.000 persones (anfitrions) que et permet viatjar pel món d'una manera diferent, molt més enllà del concepte "turista", tractant directament amb persones i famílies dels llocs que decideixes visitar. Aquesta organització va nèixer l'any 1949 a Dinamarca sota el nom de "Peacebuilders" (constructors de pau). Des de llavors ha anat creixent i oferint nous serveis als seus membres. Si encara no teniu plans concrets per aquest estiu, no dubteu a visitar les seves pàgines.

La Viquipèdia de la vila

Ja tenim la Graciapèdia. El fenòmen viquipedià no deixa de donar fruits de tota mena arreu del món. La gent de la vila de Gràcia n'han creat la seva versió, l'Enciclopèdia Lliure de la Vila de Gràcia, altrament dit la Graciapèdia. Allà hi trobareu tota la informació que es vagi recollint sobre aquesta vila que mai ha perdut la seva singularitat dins l'entramat complexa de la ciutat de Barcelona.

Universitari però menys

Segons un estudi l'ús del català en la docència universitària és inferior al 50%
El sociòleg Tomeu Simó i Mesquida avisa de la situació de la llengua a màsters i postgraus
L'estudi ‘L'ús de la llengua catalana a l'ensenyament superior dels Països Catalans’, dut a terme per Tomeu Simó fa veure que, a l'ensenyament universitari, el català decau. Segons les dades proporcionades per les institucions universitàries del país, la docència en català se situa de mitjana per sota el 50%, i és especialment greu en algunes universitats, com la Universitat Miguel Hernández o la Universitat d'Alacant, on l'ensenyament en català no arriba al 2%.
Al conjunt del País Valencià, l'ensenyament en català és de l'11%, a les Illes del 51,3%, i a Catalunya, del 63,3%.
(notícia editada per Vilaweb)

Els llibres de BEK

Ya no sufro por amor. Lucía Etxebarria. Ediciones Martínez Roca, 2005.
-
La historia interminable. Michael Ende. Ediciones Alfaguara, 1982.
-
¡Necesito dormir!. Eduard Estivill i Sylvia de Béjar. Ed. Plaza y Janés, 1997.
-
Las voces del desierto. Marlo Morgan. Ediciones B, SA. 1995.

ecologisme actiu

Stop Muntanyans II, Manifestació Dilluns 16 de juliol
Els Muntanyans és una platja natural protegida que inclou els municipis de Torredembarra i Creixell (Tarragonès). És una de les últimes platges verges de Catalunya que es conserven en estat natural, sense haver-hi construït cap passeig ni cap apartament.
El pla parcial Muntanyans II per construir una urbanització a Muntanyans va ser aprovat per la Comissió d'urbanisme de Tarragona el 8 de juny del 2006.
El parlament de Catalunya i l'ajuntament de Torredembarra, tenen pendents dues mocions que d'aprovar-se aturarien Muntanyans II però les màquines van iniciar els moviments de terres aquest passat 22 de juny.
Per aturar Muntanyans II Dilluns 16 de juliol a les 18.00h Tothom a la Casa del Carme del Passeig marítim de Torredembarra (Patronat de Turisme) . Si voleu saber més coses de Muntanyans i altres espais, podeu clicar aquí.

diumenge, 15 de juliol de 2007

Bona Espero

Bona Espero és el nom d'una comunitat-escola situada a la regió d'Alto Paraiso/Gojas, al Brazil. Va ser fundada el 1957 pel matrimoni Giuseppe i Úrsula Grattapaglia amb l'objectiu d'acollir i donar educació a nens orfes o abandonats per la seva família per diversos motius. Fins ara, uns 350 infants han estat alfabetitzats i 20 d'ells s'han diplomat com a professors. Podeu obtenir més informació en italià i altres idiomes acudint a la viquipèdia