diumenge, 22 de juliol del 2007

El Jueves segrestat

Alguns potser encara no coneixen (deuen ser pocs, hores d'ara) la revista El Jueves, darrerament judicialment segrestada per la publicació d'un acudit en la portada. Sembla ser que en aquest país és més sagrada la Casa Reial que el mateix Mahoma.
En solidaritat amb els seus editors i col·laboradors, us transcric la informació històrica i actual que apareix a la viquipèdia:

Va néixer el 1977, i des de llavors ha sortit a la venda totes les setmanes. Actualment té 72 o 80 pàgines, amb unes vint pàgines que parlen de l'actualitat política, econòmica o social, sempre en to humorístic i en forma de historieta, i la resta són còmics setmanals. Cada tres mesos s'edita un extra d'entre 104 i 120 pàgines sobre un tema determinat: la monarquia, les religions, els videojocs, o alguna notícia molt important relativa a aquests o altres temes. La revista ja ha superat els 1500 números. El símbol de la revista és un bufó, que apareix des del principi en les seves portades.
Critica la monarquia espanyola, els partits polítics, la religió, la premsa rosa i la societat en general. Se li sol atribuir ideologia d'esquerres, tot i que la revista no es defineix políticament.
Entre altres polèmiques, la revista va publicar com portada d'un número (el 1299, d'abril de 2002) una caricatura d'Ariel Sharon amb trets porquins i amb una esvàstica nazi; Shimon Peres, ministre israelià d'exteriors, la va posar com a exemple del suposat sentiment antiisraelià a Europa. Els dibuixants de la revista es riuen d'això "perquè gràcies a Peres la revista va tenir publicitat gratis a televisió".
El 20 de juliol del 2007, el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Juan del Olmo ordenà el segrest del número setmanal de la publicació a causa del dibuix de la portada en què sortien el príncep Felip i la princesa Letícia en posicions sexuals explícites [1][2].