dijous, 22 de març del 2007

Curiositats

La fala de Xálima. Potser no ho sabieu, hi ha una part d'Extremadura on es parla una variant del gallec-portuguès, anomenada fala da Extremadura o fala de Xálima, encara que hi ha qui també l'anomena galego da Extremadura o valego. Es calcula que unes 10.500 persones són coneixedors i usuaris d'aquest dialecte. Els parlants es concentren principalment en les valls del nord-oest de Càceres. Podeu trobar més informació a la viquipèdia i a la Biblioteca Virtual Extremeña.
-
Frederic Pujulà i Vallès (1877-1963). Intel·lectual catalanista i esperantista compromès és considerat la primera persona que va escriure una novel·la de ciència ficció en català: Homes artificials, publicada l'any 1912. Podeu ampliar informació a la viquipèdia.
-
Jules Verne. En els seus darrers anys de vida l'escriptor i visionari s'entusiasmà per l'esperanto, fins al punt de concedir-li un paper rellevant en la seva última novel·la Viatge d'estudi, projecte estroncat per la seva mort. En ella, un grup d'exploradors enviats al centre d'Àfrica compten amb la presència d'un professor d'esperanto. Michel Verne (el seu fill) s'encarregà de redactar els últims capítols, obviant al final les referències a la llengua internacional (d'altra banda, la idea d'una interllengua ja va ser insinuada en un episodi de Vint mil llegües de viatge submarí).